Dijital Hizmet Vergileri
Dijital Hizmet Vergileri
Gamze Kılınç
Sosyal mecralardaki ticari ilişkilerin, reklamların, tanıtımların günümüzde önemli bir paya sahip olması ve bu mecralardan elde edilen gelirlerin vergilendirilmesi amacıyla dijital hizmet vergisi, 7194 sayılı Kanunun 52/a maddesi uyarınca 1 Mart 2020 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir. Aslında bu vergi türüne ilişkin ülkemizdeki ilk düzenleme 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 9.maddesine ek olarak yapılan düzenleme olmuşsa da ilgili düzenlemenin akabinde 7194 sayılı kanun ve dijital hizmet vergisi uygulama yönetmeliği ile dijital hizmetlere ilişkin vergi düzenlemeleri son halini almıştır.
- Hangi hizmetler dijital hizmet vergisine tabidir ve dijital hizmet vergisinin konusunu oluşturmaktadır?
- Türkiye’de sunulan ve dijital ortamda sunulan reklam hizmetleri. (Google, Facebook, Twitter, Instagram, Yandex, Linkedln vb. uygulamaların reklam içerikleri buna örnek verilebilir)
- Sesli, görsel veya dijital herhangi bir içeriğin dijital ortamda satışı ile bu içeriklerin dijital ortamda dinlenmesine, izlenmesine, oynanmasına veya elektronik cihazlara kaydedilmesine veya bu cihazlarda kullanılmasına yönelik dijital ortamda sunulan hizmetler. (Google Play, App Store, Spotify, Apple Music, YouTube Music ve Premium, Play Store, Microsoft Store vb. uygulamalar örnek verilebilir)
- Kullanıcılarınbirbirleriyle etkileşime geçebilecekleri dijital ortamın sağlanması ve işletilmesi hizmetleri. (Sosyal ağlar ve anlık mesajlaşma uygulamalarının yanı sıra Sahibinden, GittiGidiyor, Letgo gibi kullanıcıların ürün veya hizmetlerini doğrudan alıcılara ulaştırabildiği online platformlar örnek verilebilir)
- Yukarıda sayılan hizmetlere yönelik dijital ortamda dijital hizmet sağlayıcıları tarafından verilen aracılık hizmetleri.
İşbu vergide matrah, verginin konusuna giren hizmetler nedeniyle bir takvim yılında elde edilen hasılattır. Hasılatın döviz cinsinden elde edilmesi halinde elde edildiği tarihte geçerli olan Merkez Bankası döviz alış kuru ile Türk Parasına çevrilir.
5) Dijital hizmet vergisinde tarh nasıl yapılır, ne şekilde olur?
Dijital hizmet vergisinde tarh, mükellefin beyanı üzerine yapılır. Dijital hizmet vergisi, mükellef veya vergi sorumlusu olan gerçek veya tüzel kişi adına tarh olunur. Verginin ödenmesinden müteselsilsen sorumlu olan adi ortaklıklarda mükelleflerden herhangi biri adına tarhiyat yapılır.
6) Vergilendirme dönemi nasıldır, ödemeler nasıl yapılır?
Vergilendirme dönemi birer aylık dönemlerdir. Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bu dönemi üçer aylık vergilendirme dönemi olarak değiştirebilme yetkisi verilmiştir.
Dijital hizmet vergisi mükellefleri ödemekle yükümlü bulunanlar beyannamelerini vergilendirme dönemini takip eden ayın sonuna kadar ödemekle yükümlüdürler.
Dijital hizmet vergisi katma değer vergisi mükellefiyeti bulunanlar için bağlı bulundukları, bulunmayanlar için Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca belirlenecek vergi dairesine ödenir.
Ödemeler doğrudan vergi dairelerine yapılabileceği gibi, tahsile yetkili bankalar ya da Gelir İdaresi Başkanlığının internet adresi (www.gib.gov.tr) üzerinden tahsile yetkili bankaların kartı veya kredi kartıyla da yapılabilmektedir.