Elektronik Ticarette Haksız Rekabet
ELEKTRONİK TİCARETTE
HAKSIZ
REKABET
Elektronik Ticarette Haksız Rekabet Nedir?
Rekabet, sosyal hayatımızın bir parçası olarak günlük yaşamın neredeyse tüm kesimlerinde yaşanmakta ve kötüye kullanılmadığı sürece topluma büyük katkı sağlamaktadır. Ancak hızla gelişen ve değişen teknoloji, dünyayı küçük bir köy haline getirmek ve insanlara hayatın tüm alanlarında çeşitli kolaylıklar sağlamakla kalmamış, bununla birlikte çeşitli hukuki problemler de doğurmuştur; söz gelimi serbest rekabetin değişik ihlal şekillerini ortaya çıkarmıştır.
Teknoloji ve dolayısı ile internet, kullanıcılar açısından birçok fonksiyona sahip olup her çeşit iletişim için uygun bir alan, ticaret ile uğraşan kullanıcılar açısından ise diğer kullanıcılara ilave olarak ürün ve hizmetleri için çok büyük bir pazar oluşturmaktadır. Fakat bir işletme interneti kullanarak, yalnızca kendisine ürün ve hizmetlerini pazarlayabileceği bir alan bulmakla kalmaz; aynı zamanda interneti kendisi ile aynı amaçla kullanan rakipleri ile de karşılaşarak onlarla rekabet içerisine girer. Haliyle, uymak mecburiyetinde olduğu yeni kurallarla da karşılaşmış olur.İnternet ortamında meydana gelebilecek haksız rekabet halleri ile alakalı özel bir düzenleme bulunmamakla birlikte, genel haksız rekabet hükümleri kıyasen bu alanda da uygulanabilmesi mümkündür ancak internet, yalnızca sanal ortama özgü olan farklı haksız kullanım hallerine de yol açar.
1) Spam (İstenmeyen e-posta)
İnternet kullanıcısının e-posta hesabına kullanıcı isteği olmadan gelen e-postaya spam denilmektedir. İşletme tarafından internet kullanıcısına spam yokuyla gönderilen davetiyeler, ilanlar ve özellikle reklamlar, internet kullanıcısı tüketicilerin özgürce karar verme hakkını engellerken ticari hayatı da olumsuz olarak etkilemektedir.
2) Banner ve Pop-Up Reklamlar
3) Hiperling ve Framing
4) Domain Name (Alan Adı)
5) Metatag (Yönlendirici Kod)
6) Adwords Reklamlar
Her ne alanda olursa olsun, hayatın gelişen şartlarına uyum sağlamanın bir zorunluluk olduğu göz önünde bulundurulduğunda görülecektir ki, artık sanal ortama kaymış olan ticaretin ihtiyaçlarına cevap verecek bir hukuki uyumun da mevcut mevzuat kapsamında sağlanması gerekmektedir. Zaman içinde bu alanda yapılacak gerek ulusal gerekse uluslararası düzenlemeler, mevcut açığı kapatacaktır.