Patent Nedir? Neden Önemlidir?
Patent, buluş sahibi girişimcileri koruyan bir sınai mülkiyet hakkıdır. Buluşlara, yeni olması, buluş basamağı içermesi ve sanayiye uygulanabilir olması şartıyla patent verilebilmektedir.
Patentin taşıması gereken özellikler; yenilik, buluş basamağı içermesi ve sanayiye uygulanabilirlik olması şeklinde belirtilmiştir.
Buluşun bir ürüne ilişkin olması durumunda ürün patenti verilirken buluşun bir usule ilişkin olması durumunda usul patenti verilmektedir.

Patentle bir buluş sahibi, buluşunun kendisinin izni olmadan başkaları tarafından üretilmesini, kullanılmasını veya satılmasını belli bir süre boyunca engelleyebilmektedir
Her patent ilk etapta sadece başvuru yapılan ülke için koruma sağlar. Paris sözleşmesi kapsamında rüçhan hakkının kullanılması, başka ülkelerde de korumak istediğiniz patentiniz için size önemli bir tarih önceliği avantajı sağlar.
Patent Hukukunda Bilinmesi Gerekenler
Mevzuat çerçevesince bilgisayar programları, bilginin sunumu ve edebiyat ve sanat eserleri ve bunlar gibi şeylerin buluş niteliğine haiz olmadığı kabul edilmekle birlikte, bir buluşun patentlenmesi için belirli bazı şartları taşıması aranmaktadır.
Başvuru tarihinden başlamak üzere, patentin koruma süresi yirmi yıl ile sınırlandırılmış olup bu sürenin uzatılamayacağı düzenlenmiştir.
Patent, içerisinde en çok detayı bulunduran ve en uzun süre araştırmayı ile incelemeyi gerektiren bir sınai mülkiyet hakkı olarak karşımıza çıkmaktadır.

Her patent ilk etapta sadece başvuru yapılan ülke için koruma sağlar. Paris sözleşmesi kapsamında rüçhan hakkının kullanılması, başka ülkelerde de korumak istediğiniz patentiniz için size önemli bir tarih önceliği avantajı sağlar. Paris sözleşmesine taraf olan ülkelerden birinde yaptığınız patent başvurusundan itibaren 12 ay içinde sözleşmeye taraf olan ülkelerden ilk başvuru tarihi esas alınması avantajıyla başvuru yapabilir ve patent alabilirsiniz.
Eğer her ülke için uğraşmak sizler için zor geliyorsa veya globalleşmeyi düşünüyorsanız WIPO yani Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü’nün patent işbirliği anlaşması kapsamında anlaşmaları olan ülkelerde PCT yani Uluslararası Patent Başvurusunda bulunabilirsiniz. WIPO’ya alternatif olarak Avrupa Patent Sistemi olan EPC’ye de başvurabilirsiniz.
Related Posts
Yayma Hakkı | Girişimciler İçin Telif Hakları
The time has finally come. You’ve poured your blood, sweat, and tears into your most...
Girişimciler İçin Tasarım Hukuku
The time has finally come. You’ve poured your blood, sweat, and tears into your most...