Girişimcilere Sunulan Teşvikler
Girişimcilere Sunulan Teşvikler
Girişimci Kimdir ve Kimler Girişimci Olabilir?
Girişimci, iş fikrine güvenen ve fikrini sürdürülebilir bir iş planı ile hayata geçirebilmek için atılımlarda bulunan kişidir. En kısa tanımı yapılan atılımdır. Bu atılımların başarılı olabilmesi için fizibilite çalışmalarının ve sektörün analizinin iyi yapılması, piyasa araştırması ile işin kar getirip getirmeyeceği öngörülebilmelidir.
Kendi emeğini ve sermayesini riske atan, iş projesini hayata geçirerek başka kişilere istihdam sağlayan kişi girişimcidir. Bir girişimin hayata geçebilmesi pek çok güçlüğü beraberinde getirir. Bu sebeple girişimci için gelirleri arttırmak yapılması gereken en önemli şeylerden biridir. Özellikle finansman ve pazarlama konularında sıkıntı çekilmemesi için teşvikler önem arz eder. Hem maddi hem manevi kazanç elde etmek isteyen girişimciler araştırmalarını titizlikle yapar. Finansman kaynaklarına ulaşımda birçok destek mekanizmasından yararlanır.
Teşvik Nedir?
Belirli ekonomik faaliyetlerin daha fazla ve hızlı gelişmesini sağlamak için kamu tarafından verilen karlı ve avantajlı yardımdır. Uygun zamanda ve planda üretim faaliyetlerinin gerçekleşmesine yönelik politika uygulamalarıdır. Teşvik araçları doğru kullanılırsa hedeflenen ekonomik sonuca ulaşmak mümkündür. Teşvik programlarının kullanılmasıyla öz sermayenizi kullanmadan işinizi en etkili şekilde büyütebilirsiniz. Teşviklerden en üst seviyede yararlanabilmeniz için hibe haklarınızı bilmeniz şarttır. Hangi sektörün seçildiğine bağlı olarak başvuru yapabileceğiniz kurum ve kuruluşlar değişmektedir. Başvuru koşulları ve sağladığı avantajlar açısından teşvikler farklılık göstermektedir.
Devletin Girişimcilere ve Startuplara Sağladığı Teşvikler
Devletlerin piyasalarda denetleyici ve düzenleyici bir rol alması ile birlikte devlet teşviklerinin önemi artmıştır. Neredeyse tüm devletler, kendi sınırları içinde faaliyet gösteren girişimcilere maliye politikası aracı olarak destek ve hibe paketleri sunmaktadır. Temel stratejileri dışa açık ve rekabetçi üretim yapısının genişletilmesidir.
Türkiye’de de maddi destek sağlayan çok sayıda kurum ve kuruluş mevcuttur. Örneğin özel şirketler, sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler gibi yapılanmalar. Türkiye’de yatırımları arttırmaya yönelik olarak Hazine Müsteşarlığı tarafından verilen teşvik belgeleri esasına göre ve ilgili kanun, yönetmelik ve tüzükler yoluyla kalkınma planlarında belirlenen çerçeve dâhilinde yatırımlara yönelik teşvikler uygulanmaktadır. Teşviklerin amacı, ekonomik kalkınma ve istihdam sorunlarının çözümünün temel faktörü olan girişimciliğin yaygınlaştırılmasıdır. Üretimin, istihdamın, Ar-Ge faaliyetlerinin desteklenmesiyle amaca ulaşılmaktadır.
1) TÜBİTAK Destekleri
TÜBİTAK ulusal destek programları, teknoloji ve Ar-Ge faaliyetleriyle ön sıradadır. Genelde nakdi teşvikler vermektedir.
Teşvikler: 1007 Kamu Projelerini Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme, 1301 Bilimsel ve Teknoloji İş Kurma Desteği Programı, 1512 Teknogirişim Sermaye Desteği Programı (BİGG), 1501 TÜBİTAK Sanayi Ar-Ge Başlangıç Destek Programı, 1503 Proje Pazarlar Destekleme Programı, 1505 Üniversite-Sanayi İşbirliği Destek Programı, 1507 TÜBİTAK KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı, 1511 Öncelikli Alanlar Araştırma ve Teknoloji Geliştirme Programı, 1513 Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı, 1514 Girişim Sermayesi Destekleme Programı, 1515 Öncül Ar-Ge Laboratuvarları Destekleme Programı, 1601 Yenilik Girişimcilik Alanlarında Kapasite Artırılmasına Yönelik Destek Programı, 1602 Patent Destek Programı, Akademi ve Kamu Destek Programları, Bilim ve Toplum Destekleri ile gerek çeşitlilik gerekse destek miktarları ile en çok başvurulan kurumdur.
3) Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Destekleri
Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı, kanunla kurulmuş vakıf statüsüne sahiptir. İletişim teknolojileri, sağlık yatırımları, ileri mikro-elektrik gibi alanlarda destek vermektedir. Başlangıç ve büyüme aşamasındaki teknoloji firmalarına yatırım yapar. Başlıca TTGV destekleri: İleri Teknoloji Projeleri Desteği, Çevre Proje Destekleri, Enerji Verimliliği Destekleri, Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Desteği.
4) Ticaret Bakanlığı Destekleri: Yurt dışına açılma sürecindeki firmalara ihracat destekleri vermektedir. Hazırlık, pazarlama ve markalaşma süreçleri gerçekleştirilir. Hizmet sektörüne yönelik olarak ticaret yapan kişi ve kurumlara destek verilir.
5) Ekonomi Bakanlığı Destekleri: Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Destek Programı, Marka ve Tanıtım Destek Programı, Turquality’nin Desteklenmesi, Uluslararası Rekabetçiliğin Desteklenmesi, Ofis Mağaza Desteği, Pazara Giriş Belgelerinin Desteklenmesi.
6. İŞKUR Destekleri
4447 sayılı kanun kapsamındaki destekler: Kadınlar, Gençler ve Mesleki Yeterlilik Belgesi Sahipleri Teşviki, Kadın ve Genç İstihdamı Teşviki; 4857 sayılı kanun kapsamında ise engelli istihdam teşviki şeklindedir.
Günümüzde uygulanan teşvik sistemleri gelişmekte olan ülkelerde uzun vadede ekonomik büyümeyi hedef alır. Yukarıda saydıklarımızın yanı sıra pek çok destek programı olan yapılanmalar mevcuttur. Girişimciler, girecekleri sektöre göre hedef kitlelerini belirleyerek amaçları doğrultusunda maximum desteği alabilecekleri kurumlara başvurmaktadır.