Girişimin Yasallığında Dikkat Edilmesi Gerekenler – 1
Girişimin Yasallığında Dikkat Edilmesi Gerekenler - 1
Adım #1: Temel Yasallık Kriterlerine Uyun.
Bir girişimin veya startup’ın yasal olarak faaliyet gösterebilmesi için mevzuata aykırı olmaması, konusunun suç teşkil etmemesi, yasaklı faaliyetlerden kaçınması, dürüstlük kurallarına uygun olması, diğer girişimlerle veya şirketlerle haksız rekabet içerisinde olmaması, diğer girişimlerin veya şirketlerin fikri ve sınai mülkiyet haklarına aykırılık teşkil etmemesi kısacası hukuka uyum içerisinde olması gerekir. Bu yazımızda özellikle girişim fikrinin yasallığına değiniyor olacağız.
Adım #2: Detaylı Yasal Araştırmaları Yaptırın.
Sıklıkla olmasa da bu yasaklar bazen bir ürüne özgü de olabilmektedir. Bir ürünün içerisinde o ülkeye ithal olarak sokulması farklı koşullara bağlanan ve bu koşulları karşılamayan ürünlere, içerisinde zararlı kimyasallar bulunduran ürünlere, ürünün belirlenen satış usulünün dışında yasaklanan satış usulüyle satılan ürünlere ilişkin girişimler yasallıktan yoksun kabul edilmektedir.
Adım #3: Özel Düzenlemelerdeki Şartlara Dikkat Edin.
Kamu ile sürekli ilişkisi olan girişimlerde ise biraz daha farklı standartlar aranmaktadır. Bunlara ilişkin kanunlar ve yönetmeliklerin dikkatlice araştırılması girişimcilerin yararına olacaktır. Örnek vermek gerekirse; sigortacılık kanunu kapsamında veya sigorta acenteleri yönetmeliğinde tali acentelik veyahut alt acentecilik gibi sıfatlar bulunmamasına rağmen bu tür girişimlerde bulunmak, resmi şube açmanın dışında girişimlerde bulunmak yasalar ile bağdaşmayacaktır.