Startupların Yurt dışında Açılmasında Teşvikler

Startupların Yurt dışında Açılmasında Teşvikler
Meryem Nur Çelik
Dünya çapındaki rekabet ortamı ve ekonomik koşullar neticesinde girişimcilik faaliyetleri büyük önem arz etmektedir. Ülkemizde geç tanınan fakat son on yıl içerisinde artış gösteren Startuplar ilk olarak ABD’de ortaya çıkmış olup genç ve dinamik girişimciler tarafından ilgi odağı haline gelmiş küçük işletme veya organizasyonlardır. Her alanda faaliyet gösterebilen startuplar birçok fonksiyona sahip oldukları için hızlı büyüyebilmekte haliyle küresel pazarda rekabet gücünü arttırma amacındadır. Startupları,amaçlarını gerçekleştirebilmek için ve faaliyetlerinde başarılı olabilmek için yeterli sermayeyi elde etmelidirler. Bu noktada kendi işinin patronu olma hayali kuranların temel sıkıntısı mali kaynaklara erişim ve finansman sorunu olacaktır. Bu nedenle startup yolculuğuna çıkmak için kollarını sıvayan şirketlerin uzun vadeli düşünmeleri, riskleri hesap etmeleri, destek ve teşvik politikalarından haberdar olmaları gerekir. Böylelikle piyasayı analiz etme ve stratejik yöntemlerle şirketin değerini artırabileceklerdir. Özellikle destek ve hibe programları detaylı araştırılmalıdır ki maddi kolaylık sağlanabilsin.

2) TÜBİTAK, KOSGEB, TTGV gibi Ulusal Hibe Destek Programları ve Uluslararası Hibe Destek Programları
Fikir oluşumunuz tamamlandığında TÜBİTAK, KOSGEB, TTGV kurumlarına şirketleşme öncesinde kabul şartlarını sağlayarak projenizi sunabilirsiniz. Teknopark Kanunu ve Ar-Ge Merkezi’nin teşvikleri en çok katma değer sağlayan teşvik uygulamalarıdır. Ar-Ge ve inovasyon, işletmelerin inşa ettikleri fikirleri daha hızlı kılmak adına uygulama alanları yaratır. Teknolojik uygunluğu olan girişimciler ise BİGG 1512 programından değerlendirme sürecini olumlu geçirerek faydalanabilir. Ulusal hibe desteklerinin yanında çok sayıda uluslararası hibe destek programı da (Eoreka, Eorastars gibi) bulunmaktadır.
Ülkemizde oldukça fazla bulunan hibe ve teşvik politikaları; gelişimin, kalkınmanın ve uluslararası alanda boy göstermenin yolunu açacaktır. Projelerinizin kabul görmesi için başından sonuna kadar detaylı plan yapmanız gerekir. Kamu kurum ve kuruluşları teşvikleri için yapılan sunumlarda ekip, kapsam, profesyonel iş, tecrübe unsurlarına vurgu yapılmalıdır. Hedeflerini gerçekleştirmek isteyen girişimciler, yol haritalarını çizerek programların hedef kitlesi, amacı ve kapsamı, teşvik araçlarını dikkate alarak en uygun olanından istifade etmeliler.
