
arasındaki ilişki bizi yatırım sürecine götürür. Genellikle bu dengede girişimci, girişiminin gelecek vaat etmesi, kazanç potansiyeli ile saygı ve takdir görmesi avantajından, yatırımcı ise maddi kaynak temini, mentörlük, network, tecrübe ve knowhow paylaşımı gibi avantajlardan yararlanmaktadır. Bu süreç içerisinde pek çok sözleşme akdedilir, görüşmelere gizlilik sözleşmesiyle başlanılır, ön protokol olarak adlandırabileceğimiz term sheet ile bir ön akit yapılır, değerleme ve due diligence yani durum tespiti çalışmalarıyla şirketin değeri belirlenir, pay alım veya pay sahipleri sözleşmesi gibi final sözleşmelerle
genel itibariyle yatırım aşaması tamamlanır.


Girişimciyle yatırımcının aynı masaya oturmasında karşımıza ilk olarak gizlilik sözleşmesi (NDA) çıkar. Gizlilik sözleşmesiyle girişiminize ait gizli bilgiler korunurken aynı zamanda yatırımcının girişimcilerle paylaşacağı gizli bilgiler de korunur. Karşılıklı iyi niyet esasına dayanır. Ülkemizde uygulaması sıklıkla bulunmasa da gizlilik sözleşmesi, girişimci ve yatırımcı arasında süregelen sözlü görüşmelerin akabinde imzalanarak her iki taraf için de koruma sağlanması amaçlanmaktadır.
Girişimci ile yatırımcının, yatırım anlaşması gibi ticari anlaşmalarda, anlaşmanın esaslarının tespiti niteliğindeki, temel bir çerçeve çizebilmek adına imzaladıkları ön protokole Term Sheet adını vermekteyiz. Term sheet’i bir kitabın içindekiler sayfası gibi düşünebiliriz. Konular çizilmiştir ancak detaylar sonraya bırakılmıştır. Asıl sözleşmenin temelinin atıldığı ön protokoldür. Asıl sözleşmenin iskeletini oluştururlar.
- Tarafların güven içerisinde müzakere etmesini sağlar.
- Esaslı noktaları belirler. Müzakereler yoğunlaştıkça ilk başlanılan ve uzlaşılan noktaların tespitini sağlar.
- Yatırımın ticari koşullarını daha kısa bir metin üzerinden tartışmak ve uzlaşmaya varmanın daha kolay, anlaşılır ve hızlı olmasını sağlar.


Belli bir değer karşılığında şirkete ortak olacak olan yatırımcının şirketin değerini net bir şekilde bilmesi gerekir. Bu doğrultuda değerleme çalışmaları yapılır. Değerleme çalışmaları şirketin sermayesi, mal varlığı, marka değeri ve diğer detaylar kapsamında yapılır. Ortaya çıkan şirket değeri üzerinden yatırımcının pay oranı belirlenir. En nihai şirket değerlemesi ise Due Diligence (DD) yani durum tespit çalışmalarından sonra gerçekleşir.
Gizlilik sözleşmesi, term sheet, değerleme ve due diligence raporundan sonra artık önümüzde net bir tablo mevcuttur. Bundan sonraki aşama ise sözleşmeler aşamasıdır. Bu aşamada pay/hisse alım sözleşmesi(SPA) ve Pay sahipleri sözleşmesi( SHA) ve bu sözleşmelerdeki önemli hukuki klozlar karşımıza çıkmaktadır.
